Afyonkarahisar Valiliği, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ve Türkiye Yazarlar Birliğinin (TYB) iş birliğinde Şehir Kültürü Kültürlü Şehir Bilgi Şöleni, “Şehrin Geleceği Geleceğin Şehirleri” alt başlığı ile AKÜ ev sahipliğinde başladı.
SEMPOZYUM AÇILIŞINA GENİŞ KATILIM
Atatürk Kongre Merkezinde düzenlenen sempozyumun açılış törenine; Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe, TYB Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Yıldız, AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Peker ve Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Sosyal Güvenlik Kurumu Afyonkarahisar İl Müdürü Samet Fidan, Ankara Üniversitesi E. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruşen Keleş ile bilim insanları ve öğrenciler katıldı.
“ZAMAN MUHALLİYESİNE BAĞLI SINIFLANDIRMALAR YAPILIYOR”
Saygı duruşu ile İstiklal Marşının okunması ve AKÜ tanıtım filminin izlenmesinin ardından Devlet Konservatuvarı müzik dinletisiyle başlayan “Şehir Kültürü Kültürlü Şehir Bilgi Şöleni”nin açış konuşmasını AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş gerçekleştirdi. Değişim, dönüşüm potansiyeli yüksek ve dinamik bir yerleşim birimi olan şehrin, niteliklerindeki farklılaşmalardan dolayı tek bir kavramsallaştırma ile tanımlanamadığını belirten Karakaş, “Zaman muhayyilesine bağlı dönemsel atıfların yanında medeniyet, inanç ve coğrafi muhayyilelere gönderme yapılarak da şehir tanımlamaları ve sınıflandırmaları yapılmaktadır.” dedi.
“TARİH ŞEHİRLERDE GEÇEN ZAMANA BAĞLI OLARAK ŞEKİLLENİYOR”
Tarihin büyük ölçüde şehirlerde geçen zamana bağlı olarak şekillendiğini ifade eden Rektör Karakaş, “Dünya tarihi, şehirlerin ve şehir yaşamının tarihi olarak kabul edilmektedir. Çünkü şehir mekânları, gündelik hayatın üzerinde inşa edildiği ve hafızalara depolanan toplumsallıkları üretmektedir. Bu nedenle şehir hakkında çeşitli tasavvur ve tahayyüllerin gerçekleştirilmesinde, şehrin tarihsel, toplumsal ve mekânsal değerler taşıyor olması önemlidir.” diye konuştu. Bireysel ve toplumsal yaşamın şekillenmesinde ve esaslı değişiminde toplumsal ilişkilerin, tarihsel süreçte ağırlıklı olarak şehir mekânlarının hafızasına kaydedilerek gerçekleştiğini vurgulayan Karakaş, “Toplumsal gelişme ve değişmelerin kalbi, yoğun olarak şehirlerde atmıştır ve atmaya da devam etmektedir. Dolayısıyla insanın ve düşüncenin gelişiminde şehirler, merkezi bir rol üstlenmiştir.” ifadelerini kullandı. Karakaş, dünyanın farklı uygarlık alanlarında kendini gösteren şehir yaşamının; tarihsel, toplumsal ve mekânsal koşullar açısından ortak özellikler göstermesine rağmen, farklılıkları ve özgünlükleri de barındıran bir yapıya sahip olduğuna da dikkat çekti.
Devamı:https://www.afyonarena.com/afyon-2020de-ogrenen-sehir-oldu
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.