• İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C
  • Konya 20 °C
  • Sakarya 21 °C
  • Şanlıurfa 23 °C
  • Trabzon 24 °C
  • Gaziantep 21 °C
  • Bolu 16 °C
  • Bursa 21 °C

“45.Yılında 45 Yazardan Türkiye Yazarlar Birliği” kitabı çıktı

“45.Yılında 45 Yazardan Türkiye Yazarlar Birliği” kitabı çıktı
Türkiye Yazarlar Birliği kuruluşunun 45. yılı dolayısıyla yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda kültür, sanat, edebiyat faaliyetleri düzenledi.

Kutlamalar kapsamında, ülkemizin 45 önemli yazarı, TYB’nin ülkemize, yazarlara, okurlara, edebiyat dünyasına katkılarını, Balkanlara ve Türk dünyasına etkilerine dair  önemli değerlendirmelerde bulundular.

Kılcı: TYB’nin etki alanı Türk dünyasına ulaştı

 “45.Yılında 45 Yazardan Türkiye Yazarlar Birliği” adıyla kitaplaştırılan eser editör Ali Kılcı’nın önsözüyle başlıyor.

Kılcı yazısında şu ifadelere yer veriyor: “Türkiye Yazarlar Birliği bu seslerin bir araya geldiği bir kuruluş olarak ortaya  çıktı. Bu milletin tarihine, edebiyatına ve kültürüne sahip çıkmak isteyenler bir araya geldi. Siyasete bulaşmadan milletin değerlerine dönmesi için çalışan bir kuruluş oldu.

D. Mehmet Doğan’ın yazdığı, “Batılılaşma İhaneti” bu hareketin bir sembolü oldu diyebiliriz.

Kuruluşundan itibaren geçen 45 yıl süresince tarihi kimliğimizle beslenen Türkiye Yazarlar Birliği, kültürümüzün ve irfan dünyamızın daha da yücelmesini amaçlamıştır. Bunun için giderek artırdığı faaliyetlerini, ülke sınırlarından gönül coğrafyamıza genişletmiştir. Türkiye Yazarlar Birliği gönül dünyamızda yer tutan bir kuruluş olmuştur.”

Arıcan: 1978 de dikilen TYB fidanı kök saldı ulu ve kutlu bir çınara dönüştü

Eserin sunuş bölümünde ise TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan “Türkiye’nin kültürel hafızası: Türkiye Yazarlar Birliği” başlıklı yazısında, “Doğrusu; ülkemizin kültür, sanat, edebiyat ve düşünce dünyasına hizmet etmek amacıyla kurucu ve şeref Başkanımız D. Mehmet Doğan ve arkadaşları tarafından dikilen fidan kök saldı, yarım asra yaklaşan bir zaman içinde dalları ülkemizin dört bir yanına ulaşarak ulu ve kutlu bir çınara dönüştü.

 Kendi iradesiyle var olmuş, tüm zorlukları göğüsleyerek ayakta kalmış, kendine mahsus açtığı yolda emin adımlarla ilerleyerek öncü, kapsayıcı, kalıcı faaliyetler düzenlemiş olan Türkiye Yazarlar Birliği; milletimizin kadim mirasını sahiplenerek ve elbette günün şartlarına göre yenileyerek genç kuşaklara aktarma başarısını gösterdi” dedi.

Arıcan yazısında; Aradan geçen 45 yılda; kamu yararına hizmet üreten profesyonel bir sivil toplum kuruluşu olarak kurumsal bir kimlik ve aidiyet kazanarak Türkiye’nin kültür ve sanat hafızasının mihenk taşlarından biri olan Birliğimiz, sabır, sebat, kararlılık ve ihlasla bu kutlu yürüyüşüne devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

TYB ile ilgili değerlendirmelerde bulunan yazar, şair, gazeteci ve akademisyenler:

Adnan Karaismailoğlu (Prof. Dr.), Adnan Öksüz, A.Fatih Gökdağ, Ali Ayçil, Ali K. Metin, A.Ali Ural, Ayşe Olgun, Bekir Oğuzbaşaran, Bekir Sıddık Soysal, Berat Demirci, Bestami Yazgan, Bilal Kemikli (Prof. Dr. ) , Celal Fedai, Celil Güngör, Cemal Şakar, Cihan Aktaş,  Emin Gürdamur, Erbay Kücet, Ercan Yıldırım, Halil Ürün, Haşim Karpuz(Prof.Dr.), Hüseyin Akın, İbrahim Demirci, İbrahim Halil Çelik, İdris Nebi Uysal, İhsan Işık, Maksut Yiğitbaş (Doç Dr.), Mehmet Aycı, Mehmet Narlı, Mehmet Sılay (Dr.), Mesut Uçakan, Metin Önal Mengüşoğlu, Mustafa Armağan, Muhsin İlyas Subaşı, Mustafa Aydoğan, Mustafa Kara (Prof. Dr.), Mustafa Özçelik, Nazif Öztürk(Dr.), Namık Açıkgöz(Prof. Dr.), Necip Tosun, Necmettin Turinay (Dr.), Nurullah Genç, Sadık Yalsızuçanlar ve Yıldız Ramazanoğlu.

Genelde; ülkemizdeki kültür, sanat, edebiyat ve düşünce dünyası  faaliyetlerini araştıranlara, özel de ise TYB hakkında bilgi edinmek isteyenlere kaynak niteliği taşıyan eser 198 sahifeden oluşuyor.

Mahmut Erdemir

Bu haber toplam 1315 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim