• İstanbul 7 °C
  • Ankara 4 °C
  • İzmir 10 °C
  • Konya 5 °C
  • Sakarya 10 °C
  • Şanlıurfa 6 °C
  • Trabzon 13 °C
  • Gaziantep 5 °C
  • Bolu 5 °C
  • Bursa 8 °C

Erzurum’da Yılın Yazarları, Sanatçıları Ödül Töreni

Erzurum’da Yılın Yazarları, Sanatçıları Ödül Töreni
Yılın yazar, fikir adamı ve sanatçıları ödül töreni 1 Nisan Cumartesi günü Erzurum Büyükşehir Belediyesi ile Aziziye Belediyesi’nin ev sahipliğinde Erzurum’da Yakutiye Medresesi'nde yapıldı.

Türkiye Yazarlar Birliği’nin Yılın Yazar, fikir adamı ve sanatçıları ödülleri bu sene Erzurum’da verildi.

Türkiye Yazarlar Birliği'nin "Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri" 40. yılına girecek olan kuruluşun 35 senedir sürdürdüğü bir organizasyon. 

Bir gelenek haline gelen ödüller her sene hikâyeden şiire, fikirden hatıraya, müzikten sinemaya kadar pek çok alanda veriliyor ve bu ödüller her yılın kültür sanat hayatının portresini çıkarıyor. 

2016 yılı "Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları” Ödül töreni 1 Nisan 2017'de Erzurum Büyükşehir Belediyesi ile Aziziye Belediyesi’nin ev sahipliğinde Erzurum’da Yakutiye Medresesi'nde yapıldı.

Tören 13:30'da başladı.  TYB Erzurum Şube Başkanı Hanefi İspirli, selamlama konuşmasında TYB olarak kültür ve sanat dünyasında önemli faaliyetler gerçekleştirdiklerini, TYB ödüllerinin bu faaliyetler içinde önemli bir yeri olduğunu, bu sene ödül töreninin Erzurum'da yapılmasından memnuniyet duyduklarını belirtti ve bu törenin gerçekleşmesi için destek veren Erzurum Büyükşehir Belediyesi ile Aziziye Belediyesi'ne teşekkürlerini iletti. 

img_2029.jpg

 

TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Kâzım Arıcan’ın geçen hafta geçirdiği kazadan ötürü Ödül törenine katılamaması üzerine açılış konuşmasını TYB Genel Başkan Yardımcısı Osman Özbahçe yaptı.

Özbahçe, genel başkan Kâzım Arıcan’a geçmiş olsun dileklerini belirttikten sonra "Türkiye Yazarlar Birliği 1978 yılında kuruldu. Allah izin verirse önümüzdeki yıl 40. yılımızı kutlayacağız. Kurulduğu günden bugüne büyüyerek gelmesinin sebebi Birliğe emek veren insanların samimi gayretleridir. Türkiye Yazarlar Birliği ülkemizin düşünce hayatında, kültür sanat camiasında karşılığı olan bir kuruluştur. Faaliyetlerini sadece Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlerimizle sınırlamak yerine, şubelerimiz ve temsilciliklerimizle Anadolu’ya yaymıştır. Genel merkezimizde haftanın her günü, bazı günler birden fazla program düzenlenmektedir. Düşünce, kültür, sanat, edebiyat başlıkları altında toplanabilecek faaliyetlerimizle insanımıza ve ülkemize katkı sağlamaya devam ediyoruz." diyerek sözlerine başladı. Özbahçe konuşmasını şöyle sürdürdü:

“1984 yılından itibaren düzenli olarak Türkiye Yazarlar Birliği Kültür ve Sanat Yıllığını çıkarıyoruz. Şiir, hikâye, roman, siyaset, ekonomi ve sanattan sinema ve televizyona, İslam dünyasına, Türk dünyasına, kültür hayatımıza, ülkemizde çıkan dergilere varıncaya değin hayatımızı etkileyen birçok başlık altında hazırlanan yıllığımız uzun vadede ciddi bir başvuru kaynağıdır.”

“Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni de süreklilik kazanmış faaliyetlerimizdendir. İki yılda bir düzenlediğimiz bu programla, her defasında yeni bir ülkede, dünyanın çeşitli ülkelerinden Türkçe şiir yazan şairleri buluşturuyoruz. 1992’den itibaren düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz şölenlerde farklı ülkelerde yüzlerce şairi bir araya getirdik.

2011 yılından itibaren iki yılda bir düzenlediğimiz ahlâk şûralarıyla hayatımızı etkileyen gelişmeleri ahlâk kavramı ışığında yeniden değerlendirmeye tâbi tutuyoruz. 20. yüzyılımızın büyük ahlâkçı düşünürü Nureddin Topçu’nun doğumunun 100. yılı dolayısıyla gerçekleştirdiğimiz ilk ahlâk şurasından sonra ikinci ahlâk şurasını Konya’da Mevlânâ anısına “ahlâk ve siyaset” başlığı altında yaptık (2013). Üçüncü şûrada (2015) ahlâk ve eğitimi ele aldık. Şûralarda sunulan tebliğleri yapılan tartışmaları kitaplaştırdık. 4. Ahlak Şurası’nı bu sene eylül ayında İktisat ve Ahlâk başlığı alında yapacağız.

Aynı şekilde, her gün âdeta gözlerimizin önünde yok olan şehirlerimizi, şehirlerimizin tarihini koruma çabasıyla şehir kongreleri yapmaya başladık. 2010 yılından bu yana iki yılda bir gerçekleştirdiğimiz Şehir Tarihi Yazarları Kongresiyle kültürümüze katkı yapmaya devam ediyoruz. Bu sene ekim ayında 4. Şehir Tarihi Yazarları Kongresini gerçekleştireceğiz.

Osman Özbahçe ödüller hakkında şunları da ifade etti:

“Türkiye Yazarlar Birliği Türkiye’deki kültürel iktidara doğrudan müdahale eden bir kuruluş olarak doğmuştur. Gerçekleştirdiği bütün faaliyetler bu müdahalenin bir yansımasıdır. Fakat 1982 yılından itibaren 35 yıldır sürdürdüğümüz yılın yazarı, fikir adamı ve sanatçıları ödülleri bu müdahalenin en etkili unsurudur. Biz getirdiğimiz ödül sistemiyle belirli bir doğrultuda işleyen ödül mekanizmayı değiştirdik. Biz bu ödüllerin tırnak içinde gerçek ödüller olduğunu biliyoruz. Elimizden geldiğince hak eden sanatçının, yazarın ödülümüzle gündeme gelmesini amaçlıyoruz. Verdiğimiz ödüller alanında uzman kişilerle yılın son iki ayında haftada bir yaptığımız uzun ve yorucu toplantılar sonucunda ortaya çıkmaktadır. Her yıl, yüzlerce kişiden öneriler alınarak, bu önerilerin tek tek değerlendirildiği, yer yer sert tartışmaların yapıldığı bir sürecin sonunda ortaya çıkan ödüllerimiz değerli fikir adamlarımızı, şairlerimizi, yazarlarımızı, sanatçılarımızı takdir etmek, emeklerine saygı göstermek amacını taşımaktadır.

Türkiye Yazarlar Birliği olarak kendi kimliğimizin, kendi kültürümüzün mücadelesini veriyoruz. Mücadelemiz milletimizin desteğiyle her geçen gün büyüyerek güçlenmektedir.”

dscf5812.jpg

 

Özbahçenin konuşmasından sonra ev sahibi olarak Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan söz aldı ve ‘Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları’ ödül törenine ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. 

Orhan, “Hüner sahibi olmak, iyi bir yazar, ufuk açan bir fikir adamı, seçkin bir sanatçı, büyük bir zanaatkâr olmak gerçekten önemlidir, zaten bu vasıflar da başlı başına bir değerdir. İşte bunlar kadar önemli olan bir husus da, bu hünerin kıymetini bilmek, onların eserlerine hak ettiği değeri verebilmektir. Bu bağlamda Türkiye Yazarlar Birliği’nin ülkemizin fikir, sanat ve edebiyat hayatındaki hüner sahiplerinin tanınmasına, taltif edilmesine, kıymetlerinin anlaşılmasına vesile olduğuna inanıyorum. Bizler de Erzurum’daki yerel yönetimler olarak, Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Sekmen’in önderliğinde Erzurum’un kültür, sanat ve edebiyat hayatına önemli katkılar sunmanın gayretindeyiz. Aziziye Belediyesi olarak, yaklaşık üç yıldır, üç aylık periyotlarla yayınladığımız ve ‘Şehri Kadim Aziziye’ ismini verdiğimiz, bir tarih, kültür, sanat ve edebiyat dergimiz bulunuyor. Bunun yanında şehrimize renk katan, şehrimizin hafızası olan yazarlarımıza katkı sunmak adına onların kitaplarını yayınladığımız bir Aziziye Belediyesi Kültür Yayınları serisi oluşturduk.”

“Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da şehrimizin edebi hafızasına katkı sunacak, tarihimize ışık tutacak, halkımıza yol gösterecek eserlere sahip çıkma noktasında elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Bu duygularla, 40 yaşına merdiven dayamış Türkiye Yazarlar Birliği’nin 35 yıldır düzenlemiş olduğu, ülkemizin en prestijli ödüllerinden hakkaniyet ve liyakat esaslı “Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları” ödüllerini alan bu kıymetli şahsiyetleri Dadaş hemşehrilerim adına bir kez daha yürekten tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Şehrimizde bu ödül töreninin düzenlenmesine vesile olan Yazarlar Birliği Onursal Başkanı Sayın Mehmet Doğan başta olmak üzere, Türkiye Yazarlar Birliği’nin genel merkez yöneticilerine, Erzurum Büyükşehir Belediyemize ve TYB Erzurum Şubesi’ne de teşekkür ediyorum” dedi. 

img_2053.jpg

 

Mehmet Doğan: Türkiye’nin kültür hayatının her yıl bir kare resmini çekiyoruz.

TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan konuşmasına Erzurum’un tarihimizde ve kültür hayatımızdaki yerini anlatarak başladı. Türkiye’de ilk taşra üniversitesinin Erzurum’da kurulduğunu, bu üniversitenin Türkiye’deki yerleşik üniversite kavramını değiştiren bir gelişme gösterdiğini söyleyen Doğan, bir taraftan üniversite şehri etkilerken, diğer yandan Erzurum’un da üniversiteyi etkilediğini belirtti. Rektör Kemal Bıyıkoğlu’nu rahmetle anan Doğan, “bu değerli hocamız Türkiye’nin üniversite sistemini değiştirecek ilk adımları attı. Lise mezunları dışında sanat okulu ve imam hatip mezunlarını da üniversiteye kabul etti. Bunun meydana getirdiği değişikliği bugün kolaylıkla görebiliyoruz” dedi.

Doğan konuşmasının devamında şairlerin ve yazarların, eserlerini ödül almak için ortaya koymadığını belirttikten sonra. “Marifet iltifata tabidir.  Bu ödüllendirme onların yaptıkları işin dikkate alındığını, takip edildiğini gösteriyor. Biz aslında yapılan işi takdir etmekten öte altını çiziyoruz. Türkiye’nin kültür hayatının her yıl bir kare resmini çekiyoruz. Bu resme her yıl 30 kişi giriyor. Gelecekte Türkiye’nin kültür hayatıyla ilgili çalışacak herkesin ilk bakacağı resim budur. Bu resme bakmadan Türkiye’nin kültür tarihi yazılamayacaktır. Bugüne kadar yaklaşık 500 kişi TYB ödüllerini aldı. Bu ödüllendirme Türkiye’nin çarpık, sahte şöhretler üreten al gülüm ver gülüm ödüllendirme sistemini, ortadan kaldırdı” dedi.

dscf5826.jpg

 

Mehmet Sekmen: Erzurum’un milli ve manevi ruhları barındıran bir serhat kentidir

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Türkiye’nin edebiyat, sanat, kültür ve medya hayatına katkılar sunan misafirleri Erzurum’da ağırlamaktan ötürü duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kurulduğu günden bu yana farklı kültür ve medeniyetlerle yoğrulan Erzurum’un milli ve manevi ruhları barındıran bir serhat kenti olduğuna vurgu yapan Başkan Sekmen, “Böylesine güzelliklere sahip tarihi kentimiz, her bir asırda nice âlim, ulema, devlet adamı, şair ve sanatçı yetiştirmiştir. İlim ve bilimin beşiği şehrimizin iftihar vesilelerinden biri olan mesuliyet adamı Nurettin Topçu’nun, ‘Yarınki Türkiye’nin kurucuları, yaşama zevkini bırakıp yaşatma aşkına gönül verecek, sabırlı ve azimli, lakin gösterişsiz ve nümayişsiz, çalışan ruh cephesinin maden işçileri olacaklardır. Bu ruh amelesinin ilk ve esaslı işi insan yetiştirmek olacaktır’ sözünden ilham alarak ülkemize yeni aydın ve yazar kazandırmak için özel bir çaba harcadık. Bilge bir neslin inşası için Bilgi Evleri, yeni müelliflerin keşfedilmesi için Yazarlık Akademisi, Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun yaşatılması için Şehir Tiyatrosu ve sınırları aşmak için de Diplomasi Akademisi’ni hayata geçirdik.” dedi.

Sekmen, “Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödül Töreni”nin Erzurum’da yapılmasını sağlayan Türkiye Yazarlar Birliği’ne ve Aziziye Belediyesi’ne teşekkür ederken, Türkiye’de müstesna bir değere sahip olan ödülleri almaya hak kazanan sanatçı, yazar ve fikir adamlarını da tebrik etti. 

img_8425.jpg

 

Konuşmalardan sonra ödül törenine geçildi. 

İlk olarak Basın- Fikir dalında TYB ödülü alan Prof. Dr. Beril Dedeoğlu'na ödül beratı Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen tarafından takdim edildi. 

img_2091.jpg

 

Deneme dalında Evin Mahremi Olmak adlı eseri ile ödül alan Ali Yurtgezen'e beratı Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan verildi.

img-20170403-wa0010.jpg

 

Tercüme dalında Nizar Kabbani'den yaptığı Aşkın Kitabı çevirisi ile ödül alan Mehmet Hakkı Şuçin beratını Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz'dan aldı. 

img_2104.jpg

 

Gezi dalında Taşkent Defteri kitabı ile ödül alan Faruk Uysal'a beratını TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan verdi. 

img_2107.jpg

 

Hatıra dalında Ayın Parlak Zamanı isimli kitabı ile ödül alan Sare Çizmecioğlu'na beratını TYB eski Genel başkanı ve Baş Danışman İbrahim Ulvi Yavuz verdi. 

img_2113.jpg

 

Biyografi dalında Babanzade Ahmed Naim Hayatı ve Eserleri adlı kitabı ile ödül alan Fahrettin Gün'e beratını TYB Genel Başkan Yardımcısı Ferhat Koç verdi. 

img_2111.jpg

 

Çocuk edebiyatı dalında Kuşların Kalbine Dokunmak kitabı ile ödül alan Vural Kaya beratını TYB Genel başkan Yardımcısı Osman Özbahçe'den aldı. 

img_2110.jpg

 

Edebi-Tenkit dalında Başkasının Sınırlarında Şair kitabı ile ödül alan Hayriye Ünal'a beratını TYB Genel Sekreteri Muhammed Enes Kala verdi. img_2117.jpg

 

Basın-Fıkra dalında İsmail Kılıçarslan ödül beratını TYB Genel Sekreter Yardımcısı Tarkan Zengin'den aldı. 

img_2117-001.jpg

 

Tiyatro dalında Sıradışı Martı adlı oyunu ile ödül alan Hale Canat Cürgül'e beratını TYB Mali Sekreteri Fatih Gökdağ verdi. img_2122.jpg

 

Hikâye dalında Işıklar Açık Kalsın kitabı ile ödül alan Mehmet Kahraman'a beratını Atatürk Üniversitesi rektör yardımcısı Nihat Yatkın verdi. 

img_2125.jpg

 

Radyo programcılığı dalında Hızırla Kırk Saat programının ödül beratını İsmail Sert ve Yaşar Yılık TYB Yönetim Kurulu Üyesi Salih Yılmaz'dan aldı. 

img_2127.jpg

 

Şehir kitapları dalında ödüllendirilen Esenler Belediyesi adına başkan yardımcısı Aydın Polat ödül beratını TYB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Orçan'dan aldı. 

img_2123.jpg

 

Elektronik yayıncılık alanında Hece Taşları dergisi adına ödül beratını Tayyip Atmaca'ya TYB Erzurum Şube Başkanı Hanefi İspirli verdi. 

img_2139.jpg

 

Aşkar Dergisi adına İrfan Dağ'a ödülünü Mehmet Kurtoğlu, Müzik ödülünü alan Sedat Anar'a ödülünü Bekir Sıddık Soysal, Yazma Eserler Kurumu adına başkan Muhittin Macit'e TYB Erzurum şubesi yönetim kurulu üyesi Ömer Özden, Kitap Kokusu programı adına Abdülhamit Güler'e TYB Erzurum Şubesinden İsmail Bingöl, Kapı Yayınları adına Ömer Erdem'e TYB Kahramanmaraş Şube Balkanı İsmail Göktürk verdiler. 

img_2132.jpgimg_2136.jpgimg_2141.jpgimg_2146.jpg

img_2150.jpg

Törene katılamayan Prof. Dr. Bekir Karlığa'nın üstün hizmet ödülü almasından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade eden bir mesajı ödül takdim töreninin hemen ardından okundu. Karlığa'nın ifadeleri şu şekilde kaydedildi:

"Şunu bütün samimiyetimle ifade etmek isterim ki, Türk düşünce hayatının en önemli kurumlarından birisi olan Türkiye Yazarlar Birliği tarafından bana verilmiş olan bu ödülü hayatım boyu, büyük bir heyecan ve kıvançla saklayacağım."

"Böylesine değerli bir ödülü almak üzere Erzurum'a gelmeyi çok arzulamış olmama rağmen, özel mazeretim nedeniyle törene katılamayacağımdan duyduğum üzüntüyü belirtir, saygılar sunarım." 

 

Ödül takdim töreninden sonra 2016 Müzik Ödülü sahibi Sedat Anar ve kardeşi Selahattin Anar bir müzik dinletisi sundu. 

dscf5865.jpg

 

Şehir gezisi

Tören öncesi Aziziye Belediyesinin öncülüğünde Taş Han, Çifte Minareli Medrese, Ulu Cami, Üç Kümbetler ve Erzurum Kongre ve Milli Mücadele Müzesi'ni ziyaret eden grup, tören sonrasında Erzurum Evlerin'de yemek yedi ve Temelli Kıraathanesi'nde aşık atışması izledi. 

dscf5778.jpgdscf5787.jpgdscf5745.jpgdscf5763.jpgdscf5730.jpg

Bu haber toplam 5556 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim